Temperatuur omrekenen

| 4 mei 2025

VAN:

NAAR:

Van en Naar omwisselen

HOEVEELHEID:


Omrekenen van temperaturen

Het omrekenen van een bepaalde temperatuur doe je eenvoudig en snel op Omrekenen.nl. Hier kun je temperaturen in graden Celsius, Fahrenheit, Kelvin, Réaumur en Rankine omrekenen. In de bovenstaande temperatuur calculator vul je allereerst de waarde in die je wilt omrekenen. Vervolgens selecteer je de van temperatuur en vervolgens de temperatuur waar naartoe je deze temperatuur wilt omrekenen. Direct nadat je op de omrekenen button hebt geklikt, wordt de uitkomst berekend. Temperatuur omrekenen was nog nooit zo eenvoudig.

Nog drie leidende temperatuurschalen in de wereld

Een temperatuur is al sinds jaar en dag een belangrijke eigenschap in de Wiskunde, Natuurkunde en binnen de Meteorologie. Ondanks het feit dat er sinds het ontstaan van de wetenschap diverse temperatuurschalen zijn ontwikkeld, heeft de globalisering ervoor gezorgd dat er nog slechts drie temperatuurschalen leidend zijn in de wereld. Dit gaat om Celsius, Fahrenheit en Kelvin. Fahrenheit wordt met name gebruikt in de Verenigde Staten, terwijl Celsius in de rest van de wereld de meest populaire temperatuurschaal is. Binnen de wetenschap gebruikt men tegenwoordig met name Kelvin. In sommige situatie worden ook Rankine en Réaumur nog gebruikt. De schalen van Newton, Delisle en Rømer worden alleen nog gebruikt in een historische context. Meer informatie over de verschillende temperatuurschalen in deze calculator en de herkomst staat in de tabel hieronder.

Temperatuur schaal Herkomst Huidig Gebruik
Celsius (°C) Ontwikkeld door Anders Celsius in 1742 in Zweden Meest gebruikte schaal voor wetenschappelijke en dagelijkse temperatuurmetingen wereldwijd.
Fahrenheit (°F) Ontwikkeld door Daniel Gabriel Fahrenheit in 1724 in Duitsland Veel gebruikt in de Verenigde Staten en enkele andere landen voor weersvoorspellingen, koken, en huishoudelijk gebruik.
Kelvin (K) Ontwikkeld door William Thomson (Lord Kelvin) in 1848 in Groot-Brittannië Meest gebruikt in de wetenschappen, met name in de fysica en chemie, omdat het de absolute temperatuur meet.
Reaumur (°R) Ontwikkeld door René Antoine Ferchault de Réaumur in 1730 in Frankrijk Weinig gebruikt tegenwoordig, maar was populair in Europa in de 18e en 19e eeuw voor metingen van temperatuur in de industrie.
Rankine (°Ra) Ontwikkeld door William John Macquorn Rankine in 1859 in Groot-Brittannië Meest gebruikt in thermodynamica, vooral in de Verenigde Staten voor technische en ingenieursdoeleinden.
Newton (°N) Ontwikkeld door Isaac Newton in 1701 in Groot-Brittannië In het verleden gebruikt in het VK voor wetenschappelijke metingen, maar is tegenwoordig vrijwel niet meer in gebruik.
Delisle (°De) Ontwikkeld door Joseph-Nicolas Delisle in 1732 in Frankrijk Bijna in onbruik geraakt, werd vroeger gebruikt voor temperatuurmetingen in de astronomie.
Rømer (°Rø) Ontwikkeld door Ole Rømer in 1701 in Denemarken Weinig gebruikt tegenwoordig, maar was een van de vroegste temperatuurmetingen voor wetenschappelijke doeleinden.
9.2/10 - (102 stemmen)

Categorie: Temperatuur