Windkracht omrekenen

| 26 april 2020

VAN:

NAAR:


Windkracht omrekenen

Wil je windkracht omrekenen? Dan ben je bij Omrekenen.nl aan het juiste adres. Op deze pagina hebben wij een tool ontwikkeld waarmee je een bepaalde windkracht in Beaufort kunt omrekenen naar de bijbehorende windsnelheden in kilometer per uur, meter per seconde en knopen. Hiervoor selecteer je allereerst de windkracht waarvan je de windsnelheden wilt weten. En daarna de eenheid waar naartoe je wilt omrekenen. Het omrekenen van de windkracht in Beaufort was nog nooit zo eenvoudig!

Windkracht in schaal van Beaufort

In 1805 heeft Francis Beaufort een schaal ontwikkeld voor het classificeren van de snelheden van de wind. Beaufort was commandant in de Britse Royal Navy, en had daarom deze schaal nodig. De windkracht vertelde de commandant namelijk hoe gevaarlijk het was om op dat moment de zee op te gaan. Nadat Beaufort in 1812 gewond raakte door een kogel, stopte hij met het varen op zee. Hij ging zich toeleggen op het maken van kaarten.

KNMI maakt nog steeds gebruik van de schaal van Beaufort

Als je regelmatig het weerbericht kijkt, dan komt de windkracht je vast bekend voor. De windkracht die wordt aangegeven zijn exact de windsnelheden conform de schaal van Beaufort. De schaal die werd uitgevonden in de 18e eeuw door Beaufort wordt dus tot op de dag van vandaag gebruikt door het Koninklijke Nederlandse Meteorologische instituut (KNMI). De schaal is erg handig om mensen te kunnen waarschuwen voor bijvoorbeeld een zeer zwarte storm. Nu het weer steeds heftiger wordt onder invloed van klimaatverandering is dat geen overbodige luxe.

9.2/10 - (105 stemmen)

Categorie: Snelheid