RGB naar Hex

| 11 november 2022

R (Rood):

G (Groen):

B (Blauw):


RGB naar Hex

Wil je een kleur omzetten van RGB naar Hex? Gebruik dan de kleuren calculator van Omrekenen.nl. Ten eerste vul je een hoeveelheid tussen 0 en 255 in bij de invoervelden R, G en B. Vervolgens druk je op de omrekenen button. De kleur in RGB wordt vervolgens direct voor je omgezet naar een Hex kleur die je bijvoorbeeld kunt gebruiken op webpagina’s. Het omrekenen van RGB naar Hex was nog nooit zo eenvoudig!

RGB-kleursysteem

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. De RGB kleur wordt bepaald door een mengeling van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Bij Rood, Groen en Blauw geef je een waarde in tussen de 0 en 255 om te komen tot de kleur. Een RGB kleur wordt op het web meestal omgezet naar een hexadecimale kleur, ofwel Hex. Een beperking van het RGB kleursysteem is dat niet alle combinaties van Rood, Groen en Blauw op ieder (computer)scherm leiden tot een identiek kleur. De 216 combinaties van de RGB-waarde die bestaan uit de getallen 00, 33, 66, 99, CC, FF geven op veel schermen wel een correcte kleurweergave.

Hexadecimale kleurcodering

Wordt een RGB kleur aangeduid in hexadecimale kleurcodering, dan bestaat deze uit een zestal cijfers. De eerste twee tekens geven de hoeveelheid rood in de kleur weer, de middelste twee tekens de hoeveelheid groen in de kleur en de laatste twee tekens de hoeveelheid blauw. De hoeveelheid van een kleur ligt in tussen 00 (=0, niets van die kleur) en het hexadecimale FF (=255, alles van die kleur). Er zijn ook varianten van de hexadecimale kleurcodering die bestaan uit drie cijfers. In plaats van 00 wordt er dan 0 gebruikt, of in plaats van FF gebruikt men F.

9.1/10 - (107 stemmen)

Categorie: Kleur